Kendi ağırlığının onlarca katı kan emerek beslenen kene; 900’ e yakın türü bulunmaktadır. Çoğu haşerede olduğu gibi yumurtlama yöntemi ile çoğalmaktadır. Yumurtalarını çalılık, yeşillik, çöplük gibi yerlere bırakırlar. Yumurtadan çıkan haşere önceleri 3 bacaklı iken geliştikçe 8 bacağa sahip olurlar. Yapı bakımından incelendiğinde bacaklarında çengele benzeyen vantuzları vardır. Bu vantuzlar sayesinde konakçasına rahatlıkla tutunabilmektedirler.
Elastik bir yapıya sahip olan bu zararlı haşere her türlü canlıdan beslenmesini sağlamaktadır. Böylelikle çok sayıda mikrobu da bünyelerinde taşımalarına neden olmaktadır. Beslenmesini tamamlayan kene canlı vücudunda üredikten sonra genellikle erkek ölürken dişi yumurtalarını bırakacak taş ya da ağaç kenarına doğru ilerler. Bir üremede kan emme miktarına bağlı olarak ortalama on bin kadar yumurta bırakabilen bu zararlı çok hızlı bir şekilde üremektedir.
Özellikle son yıllarda çok sayıda insanın ölmesine neden olan kene ile mücadele oldukça önem taşımaktadır. Bulaştırmış olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı geç fark edilmesi ve etkisini geç göstermesi sonucu insanlar için büyük tehlike arz etmektedir. Eğer etrafımızda bu canlı ile sık sık karşılaşıyorsak konusunda uzman kişilerden yardım alınması gerekmektedir. Kene sokması durumunda zaman kaybetmeden tıbbı destek alınabilecek bir sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden ulaşılmalıdır.
Free AI Website Software